[TUTORIAL] Memperbaiki Font atau Text Blurr di Firefox


Salam kepada pembaca sekalian,

Kali ini adalah simple tutorial tetapi akan membantu kepada ramai yang menghadapi masalah yang akan merasa tidak selesa apabila membaca perkataan di website menjadi blurr atau tidak jelas dan amat susah untuk dibaca.



Apakah punca perkara ini berlaku?

Ianya disebabkan function yang ditambah oleh firefox dalam diam sekiranya anda memasang firefox yang terbaru. Function tersebut adalah "Hardware Acceleration". Mungkin pada dasarnya mungkin akan membantu tetapi ianya mempunya sedikit masalah dan perlu diperbaiki oleh pihak firefox.

Jadi di sini saya akan berkongsi tutorial untuk memulihkan masalah ini.

Cara Pertama



1. Untuk permulaan make sure anda save dulu segala email atau kerja-kerja yang anda lakukan di pelayar web musang api.
2. Seterusnya klik butang oren yang berada di atas bahagian kanan firefox dan tekan butang Option atau pergi ke Tools > Options.
3. Di Firefox Option pilih Advance Tab > Pilih General.
4. Pada setting list cari checkbox > Use hardware acceleration when available kemudian untick.
5. Restart firefox anda dan lihat ianya telah pulih.

Cara Kedua



1. Langkah ini anda perlu pergi kepada configuration firefox dengan menaip "about:config" pada URL.
2. Kemudian cari perkataan "gfx.content.azure.enabled" dan setkan dari Value True kepada False dengan cara double click pada bahagian tersebut.
3. Jika masih tidak menjadi anda pergi kepada configuration kembali dan cari perkataan  "gfx.direct2d.disabled" dan setkan kepada Value True dan kekalkan hardware acceleration enabled.

Cara Ketiga

1. Cara ini adalah cara terakhir dan menemui kebuntuan. Iaitu RESET FIREFOX.
2. Anda boleh pergi ke laman web ini Troubleshoot extensions, themes and hardware acceleration issues to solve common Firefox problems.

Akhir kata dari saya selamat mencuba dan menyambut Hari Natal kepada yang beragama Kristian.

0 ulasan:

Catat Ulasan

[SHARE] Pelancaran Event Bitstrip Sempena Ulangtahun Rileks Community yang Pertama


Assalamualaikum,Apa khabar anda semua? Harap sihat-sihat belaka.. Alhamdulilah... Kali ini saya datang dengan hati yang terbuka untuk mengajak anda semua untuk menyertai Event Bitstrip yang dianjurkan oleh Forum Rileks Community iaitu sebuah forum di mana salah satu tempat yang banyak saya menimba ilmu.

Rileks Community telah mencapai satu kejayaan besar di dalam dunia forum di Malaysia iaitu dengan ditubuhkan pada 6/11/2012 dan kini akan menjelang Ulangtahun RC.MY yang pertama.

Dengan ini Rileks Community telah melancarkan sebuah event yang diberi nama Bitstrips Versi RC.MY bagi mengucapkan terima kasih kepada pengguna dan pelawat rc.my.

Apakah Bitstrip ni?

Anda boleh lihat di sini:  https://www.rc.my/Thread-Tutorial-Bitstrips-di-Android-dan-Facebook

Apa yang saya dapat lihat Bitstrip adalah suatu cara untuk kita menyampaikan sesuatu perasaan atau kata-kata dengan lebih menarik dan kreatif.

GANJARAN ATAU HADIAH?

Hadiah yang anda akan terima adalah mempunyai dua versi iaitu Versi Realiti dan Virtual.
Virtual bermaksud hadiah ini hanya bernilai dan diguna pakai dalam forum rc.my sahaja.

Jeng jeng jeng...

KATEGORI HADIAH:

1) HADIAH JURI PROFESIONAL:
1. Juri profesional yang terdiri daripada para admin, founder dan para designer RC.my akan menilai dan menentukan seorang pemenang utama kategori ini.
2. Pemenang kategori ini akan menerima:


Hadiah utama:

=> Topup bernilai RM20
=> Pas RC VIP di forum RC.my selama 3 bulan (bernilai RM20)

=> RC point sebanyak 1, 000, 000. 00 Gold
=> Rumah kampung
=> Leica M-Monochrom
=> Samsung Galaxy S III

2) HADIAH JURI AWAM:
1. Juri awam terdiri daripada para pengguna dan likers di Facebook. Pemenang ditentukan mengikut like terbanyak sehingga tarikh tutup penyertaan. Like dan reputation di forum tidak dikira.
2. Pemenang Hadiah Juri Profesional secara automatik tidak layak untuk memenangi kategori ini.
3. Pemenang kategori ini akan menerima:

Hadiah utama:
Tiga orang pemenang hadiah utama akan menerima:

=> Topup bernilai RM10
=> Pas RC VIP di forum RC.my selama 1 bulan (bernilai RM10)

=> RC point sebanyak 500, 000. 00 Gold
=> Rumah Kampung
=> Leica M-Monochrom
=> Samsung Galaxy S III

Sagu hati:
Lapan orang pemenang sagu hati akan menerima:

=> Topup bernilai RM5
=> RC point sebanyak 200, 000. 00 Gold
=> Jersi Malaysia Home

3) SAGU HATI:
Setiap peserta pertandingan yang tidak memenangi mana-mana Hadiah Juri Profesional dan Hadiah Juri Awam akan menerima RC point sebanyak 100, 000.00 Gold.

*Biru = Realiti dan Ungu = Virtual

Semua hadiah adalah virtual semata-mata yang boleh dibeli di RC Shop, kecuali topup.
Kalau rasa nak jadi VIP Kat RC.MY mai2 la join cepat... sonok woo jadi vip.. dilayan dengan mesra alam hehe...
 
Untuk maklumat lebih lanjut dan ingin menyertainya?

Sila ke pautan ini : https://www.rc.my/Thread-Release-Event-Bitstrips-Versi-RC-my

*Kepada yang belum register. Sila register terlebih dahulu untuk menyertai event ini.


Terima kasih.

Tertakluk kepada terma dan syarat.


0 ulasan:

Catat Ulasan

[SHARE] Tips Memilih Graphic Card


Assalamualaikum warga pembaca semua,

Nampak tak gambar apa kat atas tu? Haaa itulah Graphic Card (GC) yang saya mampu untuk capai suatu hari nanti dengan keperluan saya sahaja. Tapi tak ada modal nak beli jadikan angan-angan dulu.

Ok back to topic. Saya nak tanya anda..mula-mula sekali anda nak beli graphic card apa yang anda akan tengok dulu? Rata-rata yang saya lihat kebanyakkan user lebih melihat pada berapa banyak memori dia iatu sama ada 256 mb, 512 mb, 1 GB, dan 2 GB. Seterusnya mereka akan melihat pada jenis Memory Bus seperti DDR2, DDR3, GDDR4 and GDDR5.

Sebenarnya bagi saya bukan tidak mempengaruhi perfomance tapi jika kita lihat pada 2 benda itu sahaja ianya hanya memberikan perubahan perfomance yang amat sedikit sahaja kepada keperluan sebenar anda.

Sebelum memilih graphic card apa yang anda perlu buat adalah? ASK YOURSELF.

Apa keperluan saya untuk memiliki graphic card. Ramai yang saya lihat mereka memilih graphic card tambahan adalah dengan berfikiran beli yang sesuai untuk gaming maka nanti boleh digunakan untuk multimedia seperti rendering, 3D aplikasi dan lain-lain.

Itu semua adalah cara pemilihan yang kurang bijak. Ok mari kita lihat jenis-jenis spesifikasi graphic card yang sesuai kepada user yang tertentu.

Apakah graphic card yang sesuai dengan saya?

Pertama sekali ianya bergantung kepada bajet dan keperluan.

Email dan Melayari Laman Web

Untuk pengguna jenis ini kebiasaanya mereka tidak memerlukan graphic card yang tinggi spesifikasinya. Mereka hanya perlukan graphic yang telah sedia ada bersama-sama cpu mereka yang kita panggil Integrated Chipset.

Gamers Sederhana

Kebiasaanya mereka ini adalah jarang bermain games dan hanya bermain games yang cukup sekadar untuk dapat bermain game tersebut. GC yang mereka perlukan adalah jenis GC yang Mid-Range.

Gamers Tegar

Ok untuk pengguna jenis rata-ratanya kita boleh lihat mereka ini akan memlih GC yang High-End kerana mereka kalau boleh tidak mahu ketinggalan teknologi yang terbaru agar mereka sentiasa kehadapan bersama-sama games yang mereka main kan dari masa ke semasa.

3D Animasi, Modeling dan Video Produksi 

Kebanyakkan software application yang berada di dalam bidang ini memerlukan GC yang sangat tinggi namun penekanannya adalah berbeza. Kualiti imej dan ketetapan adalah jauh lebih penting berbanding kelajuan data mentah. Mereka ini selalunya akan menggunakan Mid-Range bagi amatur dan Workstation Class Card untuk yang betul-betul serious.

Media Center

Untuk jenis user seperti ini mereka memerlukan GC yang mempunyai output DVI atau HDMI untuk kejelasan High Defination. Tapi untuk basic bagi mereka adalah cukup hanya memadai satu gc Entry-Level dengan Kad Tuner. Mereka ini ingin melakukan dari komputer monitor biasa sehingga boleh mendapatkan isyarat tv dan pancarkan kepada tv yang lebih high resolution.

Dari segi support software perlaksanaan dan kenapa anda perlu tahu?

Ok buat masa ini ada 2 benda yang kita kena fokus kepada API (Application Programming Interface). Apa benda API ni? Ianya lebih tertumpu pada DirectX dan OpenGL. Kebanyakkan user mereka lebih mengenali DirectX kerana ianya dari Microsoft manakala OpenGL kebanyakkanya adalah Open Source dan dibangunkan oleh Khronos Group.

Untuk pengetahuan anda di zaman ini DirectX yang paling terbaru adalah DirectX v11 (Direct3D 11) dan bagi v10, v9 masih digunakan dalam sesetengah permainan manakala v8 dan v7 adalah sangat lama dan tidak releven. Biasanya lebih baru maka lebih baik visualnya dan dalam beberapa kes dari segi perfomance iainya ada berhubung kait dengan OpenGL.

OpenGL versi terbaru adalah versi 4.2. Namun tidak banyak permainan yang menggunakan versi 4.x manakala versi 3.1 adalah yang masih popular dan versi 2.1 dan 1.5 adalah tidak relevan lagi dan ianya dianggap lama..

Jadi anda perlu membeli graphic card yang serasi dengan permainan yang akan datang yang menggunakan DirectX 11. Kebiasaanya GC yang hadir dengan DirectX 11 mampu menyokong OpenGL V4.2 dan seperti DirectX 10 akan menyokong GL3 dan sebagainya.

Adakah anda tahu setiap perkataan yang digunakan di dalam spesifikasi graphic card?

Ok mula-mula sekali saya akan tunjukkan satu contoh specification.


Ramai orang lebih tertumpu pada kawasan Memory dan Bus Type. Kenapa mereka tidak tengok yang lain? Kerana mereka tidak faham keywords dia. Jadi di sini saya akan bantu anda mengenali serba sedikit keywords yang ada dalam spec di atas.

Saya akan bahagikan kepada 2 iaitu yang penting dan yang cukup sekadar tahu.

Penting

Fab - Lebih dikenali sebagai fabrication process. Ianya size yang kecil sedikit dari transistor dan diukur dengan (nm). Cara untuk lihat dia semakin kecil nombor semakin kurang panas GPU semasa sedang bekerja.

Bus Interface - Ini adalah satu kaedah pengankutan yang digunakan untuk menghantar dan menerima data daripada GC. GC yang terkini akan menggunakan PCI-E dan yang terdahulu akan diikuti dengan AGP dan PCI. PCI adalah yang paling perlahan.

Memory - Ianya ibarat seperti tempat penyimpanan data di dalam GC. 1 GB boleh dikatakan pada tahap Mid-Range dan 2 GB pada tahap High-End. Perkara ini langsung tidak meningkatkan perfomance sesuatu GC. Sebab apa? Ianya hanya digunakan untuk simpan data sementara sahaja, tidak lebih dari itu.

Clock Rate - Ini adalah nombor setiap pusingan yang dilakukan oleh GPU bagi setiap saat. Secara basicnya semakin banyak pusing yang boleh dilakukan maka semakin bagus. Tetapi lebih banyak pusingan juga tak bermakna ianya bagus, kerana terdapat faktor-faktor lain.

Config Core - Ini adalah antara bahagian penting yang perlu dilihat apabila memilih GC. Ini adalah konfigurasi kepada GPU. Ianya ada 3 iaitu Unified Shader Unit, Texture Mapping Unit da Render Output Unit.

Unified Shader Unit - Sebuah unit yang memproses basic 3D Scene, lebih banyak adalah lebih bagus kepada GPU yang sama generasi. Tetapi ini adalah perkara yang tidak boleh dibandingkan dengan GPU lain kerana atas faktor perbezaan architecture.

Texture Mapping Unit - Ianya berfungi di dalam GPU untuk memproses texture. Semakin banyak maka semakin bagus.

Render Output Unit - Ini adalah suatu proses penghabisan apabila kita telah selesai melakukan tugas-tugas 3D Scene maka proses rendering akan mula berjalan. Ianya juga untuk menukar 3D Scenes kepada 2D Signals untuk dihantar kepada screen. Semakin banyak maka semakin pantas.

Memory Bandwidth - Ini adalah bandwith kepada Memory Bus. Semakin besar ia semakin laju ia menghantar dan membaca data ke video RAM.

Memory Bus - Jenis-jenis card Bus mempunyai DDR2, DDR3, GDDR4 dan GDDR5. GDDR5 adalah yang terpantas. Tetapi jangan ambil bus card yang slow iaitu bawah dari DDR3.

Memory Bus Width - Ini adalah antara yang terpenting anda kena lihat kerana semakin besar ia semakin bagus perfomance GC tersebut. Contohnya 64-bit, 128-bit, 192-bit, 256-bit, dan 384-bit.

TDP - Kuasa yang diperlukan oleh GC tersebut sehingga mencapai tahap maksimum barulah semua nya berfungsi dengan baik. TDP yang rendah membuatkan penjimatan kuasa tetapi perfomance juga adalah di tahap yang rendah.

Cukup Sekadar Tahu

GPU - Graphic Processing Unit ianya satu nama yang telah diberi daripada Nvidia kepada Graphic Processor pada lewat tahun 1999. Ianya telah diguna pakai dan menjadi popular kepada semua jenis graphic card sekarang ini.

Transistor - Ianya satu komponen yang kecil dan ibarat seperti pintu masuk yang mengawal aliran elektrik sampai kepada GPU. Semakin banyak ia masuk semakin hebat la ia.


RAMDAC - Menukar Isyarat Digital kepada Isyarat Analog untuk dipaparkan kepada skrin.

Fillrate - Ini adalah Pixel Fillrate dan Texture Fillrate. Ianya adala sejumlah pixel dan texture yang dapat dikeluarkan oleh GC dalam satu saat. Semakin tinggi ia, semakin bagus.


GFLOPS - Card boleh beroperasi dalam satu saat. Kiraan dalam G (1G = 1,000,000,000). Semakin tinggi ia semakin bagus.

Jadi anda dah lihat kan beberapa keyword yang patut anda tahu bila mencari GC. Jadi dari segi brand ramai yang tertanya-tanya. AMD atau Nvidia yang bagus yer?

Bagi saya untuk kita compare kan kedua-duanya adalah sangat-sangat susah untuk mencari pemenang kerana masing-masing ada pros and cons.


AMD Pros:
  • Better Overclocking Potential than Nvidia's current offerings.
  • Better GPU Compute performance (not too relevant for games right now)
  • Higher memory bandwidth
  • More Video RAM (generally not relevant unless running games across multiple monitors)

AMD Cons:
  • Higher power consumption
  • Tends to have fewer games that heavily favour them. Skyrim does favour AMD though for this generation.

Nvidia Pros:
  • Lower power consumption
  • GPU Accelerated PhysX (for the few games that support it, only game on your list that supports it is Borderlands 2)
  • Some games such as Battlefield 3 favour Nvidia cards heavily.
  • Adaptive Vsync (basically turns Vsync off if you go below 60FPS to smooth out the experience better, you'll still get tearing with it turned on, just less of it because your framerate won't exceed 60FPS in less GPU taxing areas)

Nvidia Cons:
  • Less overclocking potential due to locked voltage control.
  • Less memory bandwidth (more of a problem for the 660Ti and below, the 670 actually does have adequate memory bandwidth for 1080p gaming)
  • Usually less Video RAM (once again not relevant right now unless doing multi-monitor gaming.
  • Very weak GPU computing capabilities compared to AMD's current offerings. 


So kalau tanya saya soalan macam tu, Ini adalah pandangan saya jika anda mempunyai bajet yang tinggi dan ingin memastikan GC anda terbaik dan High End, saya mencadangkan Nvidia untuk anda. Jika anda mempunyai bajet rendah tetapi ingin menpunyai sebuah spec yang High End saya suggest anda AMD.

Anda boleh tonton video yang telah disediakan untuk anda lihat pandangan orang lain. Setiap orang berbeza pandangan. Yang penting anda haruslah berlapang dada dengan pandangan masing-masing.



Setelah anda membaca dan cuba faham perkara di atas. Saya yakin pasti anda tertanya-tanya.

Apakah Model yang dikatakan Integrated Chipset, Low Level Cards, Entry Level Cards, Mid-Range Cards dan High-End Cards.

Kita tunggu pada artikel yang akan datang.

Selamat membaca dan memahami. Semoga anda tidak tertipu dengan teknik marketing penjualan GC. Jadilah pengguna bijak dan celik IT. . . 

Sekian terima kasih.

*Segala kesalahan fakta atau ejaan harap diperbetulkan dan cadangan yang ingin dilontarkan, boleh letak di ruangan komen yang disediakan. Terima kasih.

0 ulasan:

Catat Ulasan

[INFO] Apakah perbezaan antara Intel Core i3, i5 dan i7


Salam perjumpaan kembali...

Hehe lama tak datang sini, sorry la..Alhamdulilah sejak kebelakangan ini ada ramai customer... So tak sempat nak tulis artikel...

Ok back to the topic. Artikel kali ini mengisarkan sebuah keluarga chips yang diberi nama Sandy Bridge.



Intel Core i3, Core i5 dan Core i7 telah berada di dalam dunia IT beberapa tahun yang lalu. Walaubagaimanapun saya dapati ramai yang masih tidak mengenali antara satu sama lain processor-processor ini. Jika kita lihat dari segi pandangan kasar, sudah semestinya semakin tinggi versi atau generation maka semakin tinggilah dia punya power.

Di sini saya bukan nak cerita siapa hebat siapa menang tetapi saya ingin menceritakan perbezaan ketiga-tiga jenis processor ini. Ramai orang yang beranggapan i3 mempunyai 3 core dan i5 mempunyai 5 core dan begitulah i7 mempunyai 7 core. Sebenarnya semua itu adalah tidak benar sama sekali.

Perbezaan antara i3, i5, dan i7 secara lebih terperinci

 

Ok apa yang dapat kita buat perbezaan di antara ketiga-tiga processor ini adalah dengan melihat berapa banyak Core, Clockspeed (in GHz), saiz Cache dan technology yang terkini seperti Turbo Boost dan HyperThreading.

Selain itu kita boleh lihat dari segi star yang akan saya tunjukkan di bawah ini.

Jadi seperti yang anda lihat gambar di atas apa yang saya dapat simpulkan:-

i3 = 3 star
i5 = 4 star
i7 = 5 star

So berapa star untuk celeron dan pentium?

Celeron = 1 star
Pentium = 2 star

Jadi anda sudah lihat dari sege kategori dari STAR yang diberikan. Sekarang ini kita akan lihat Berapa banyak Core untuk ketiga-tiga jenis processor ini.

Apa dia CORE?

Ok core nie ianya ibarat otak semakin banyak otak makin semakin banyak kerya yang boleh dilakukan dalam satu-satu masa. Begitulah sebaliknya.

i3 adalah yang paling sedikit mempunyai core dari kelasnya yang tersendiri. Bagi i3 keseluruhan hanya ada 2 core sahaja ianya juga boleh dikatakan dual-cores. i5 pula mempunyai Quad-Core iaitu 4 Core kecuali i5-661 yang mempunyai hanya dual-core dan mempunyai clock speed yang sama seperti i3-560 iaitu 3.33 GHz.

Jenis Processor dan Core
i3 = 2 Core
i5 = 4 Core kecuali i5-661 (2 Core)
i7 = 4/6 Core

Apa yang menyebabkan anda perlu beli i5-661 berbanding i3-560? Walaupun jumlah Core dan Clockspeed ianya sama? Jawapannya i5-661 mempunyai technology Turbo Boost.

Apa dia Technology Turbo Boost?


Teknologi ini adalah dengan menaikkan ClockSpeed dengan dinamik apabila diperlukan. Ianya akan menaik mengikut jumlah Core yang tengah aktif semasa itu sahaja. So jika 1 core je yang bergerak maka clockspeed akan naik pada 1 core je dan ianya akan menjimatkan tenaga dan suhu processor.

Contohnya kita boleh lihat pada processor i5-661 yang saya cakap sebentar tadi. Ianya mampu mencapai ClockSpeed sehingga maksimum 3.6 GHz so disebabkan itulah saya cakap maka lebih berbaloi anda beli i5-661 berbanding i3-560 dengan jumlah harga yang tidak begitu ketara.

Selain itu Turbo Boost ini juga boleh dikatakan dalam bahasa simple adalah OverClocking (OC) yang sering para-para gamers lakukan sekarang ini. Untuk lakukan OC memerlukan kepakaran dan pengetahuan yang tinggi supaya proccesoor anda tidak melebihi had yang sepatutnya. Jadi sedikit sebanyak teknologi Turbo Boost membantu anda untuk OC dengan cara yang lebih efisyen dan mudah.

Apa itu Cache di dalam Processor?


Cache nie dalam bahasa mudah anda boleh anggap fungsinya seperti RAM tetapi lebih laju kerana ianya dicipta di dalam CPU itu sendiri. Ok tugasnya adalah untuk menyimpan data sementara. Tanpa Cache CPU akan membaca dari hard disk anda, dimana akan mengambil masa yang agak lama.

Secara basicnya RAM mempercepatkan hubungan dengan Hard Disk dan Cache akan mempercepatkan hubungan dengan RAM.

Jenis processor dan Cache

i3 = 3 MB
i5 = 6 MB kecuali i5-661 (4MB)
i7 = 8/12 MB

Jadi kesimpulannya semakin besar sesuatu Cache maka semakin banyak data yang boleh diakses semakin cepat.

Apa itu Hyper-Threading?



Kita mula bercerita tentang multitasking iaitu sesuatu kerja yang banyak boleh dilakukan di dalam satu-satu masa. Contohnya kita tengah menggunakan Word dan di samping itu kita juga membuka Player untuk mendegar lagu. Maka itu adalah dipanggil Multiple Thread.

Seperti yang telah ceritakan serba sedikit di atas 1 Core = 1 kerja , 2 Core = 2 kerja dan begitulah seterusnya. Dengan adanya technology ini seperti i3 yang mempunyai 2 core tetapi mampu bergerak secara efisyen apabila anda melakukan lebih dari 2 kerja seperti 4 kerja boleh dilakukan serentak. Sama seperti i5 yang mempunyai Quad Qore tidak mempunyai technology Hyper Threading ini. 

Jadi seperti i7 yang mempunyai Quad Qore yang memiliki Hyper Threading Technology maka ianya mampu untuk melakukan 8 kerja secara serentak. Ditambah pula dengan Cache 8MB dan Technology Turbo Boost iainya seperti satu ramuan yang amat menyelerakan haha.

Jadi di sini jika anda ingin membeli processor atau pc/laptop hanya ingin melakukan kerja-kerja menulis document, online banking, mendengar lagu dan membaca maka i3 sudah memadai untuk anda.

Apa itu Generation di dalam Intel Processor?

Generation adalah penambahbaikan kira dalam bahasa pasar iaitu UPDATE. Apa yang dikemaskini?

Contoh waktu mulanya kenal i3, i5 dan i7 iaitu zaman Sandy Bridge kemudian 3rd generation iaitu Ivy Bridge iaitu copy dari Sandy Bridge cuma yg membezakan dari segi penaiktaraf nya sahaja. Kini yang terbaru 4th Generation (Haswell) iaitu copy dari Ivy Bridge dan ditambah Security yang lebih hebat dengan technology vPro.

Untuk Ivy Bridge (3rd Gengeration) processor nya adalah mengunnakan power yang sedikit maka haba yang dihasilkan akan menjadi sedikit dan dibina sekali dengan graphic chip yang lebih power.
Dalam bahasa mudah 3rd Generation perfomance nya telah dinaik taraf sebanyak 10-15%.

Untuk mengulas lebih lanjut tentang Generation di dalam artikel ini adalah sangat banyak. Jadi saya tinggalkan dengan sebuah video dari Intel sendiri agar anda tahu perbezaan 2nd and 3rd Generation. Selamat Menonton.



Akhir kata dari saya PILIHAN DI TANGAN ANDA.

Sekian terima kasih.

*Salah dan silap segala info atau fakta harap diperbetulkan di ruangan komen yang disediakan.

0 ulasan:

Catat Ulasan

[TUTORIAL] IDM cant download from premium link sites


Salam semua...baru-baru nie..saya ada menghadapi masalah untuk download file-file dari premium link seperti rapidgator, uploaded dan lain-lain yang sekutu denggannya.

Ini screenshot problem tu :- 

 

Sebab apa iainya jadi camnie? Sebab download link atau button yang anda tekan tu sebenarnya telah diterima oleh browser anda terlebih dahulu sebelum sampai ke IDM. Maka link tersebut tidak dapat download menggunakan IDM, iainya ibarat anda cuba mendownload 2 kali dalam satu masa iaitu satu menggunakan browser downloader (example firefox) dan IDM. Selalunya sites seperti ini untuk "FREE ACCOUNT" tidak dapat mendownload banyak kali dalam satu masa. Tapi kalau guna "PREMIUM ACCOUNT" so tak de hal la.. Tapi cuba anda off kan IDM dan download menggunakan default downloader dari browser anda...pasti ianya menjadi.

So untuk menghadapi masalah nie kita kena setting sikit kat IDM tu. (Dalam screenshot tu dah ada troubleshoot dia).hehe Tapi saya akan bagi nampak dengan lebih jelas dengan screenshot2 kat bawah nie.

1) Buka IDM > Options > Keys

2) Tick seperti saya buat:-


*Untuk yang yang "Use the following key(s) to force downloading. . . " anda boleh pilih mana-mana keys yang anda minat. Iainya butang yang ada pada keyboard anda untuk ditekan semasa anda ingin mendownload nanti.

3) So lepas tu click OK. (Dah siap untuk setting tu)

4) Bukak mana-mana link premium dari sites yang anda tidak boleh download tu dan tekan butang "Shift" + Click link download/butang untuk mendownload tu.

*Tekan butang seperti yang tick semasa setting tadi. Jika anda tick "Alt" so anda kena tekan Alt semasa ingin mendownload.
*Shift jangan lepas ketika click link download tu.

So link tersebut akan dapat didownload dengan IDM.

Contoh seperti gambar di bawah. Tekan Shift+ Click Here to Download.

Dan hasilnya!!
Ok selamat mencuba.

Artikel ini telah disalin semula dari OMG! Hackers? HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[SHARE] Ebook Tips dan Servis Laptop untuk Mengurangkan Haba


Assalamuailkum kepada pembaca artikel ini. Salam Aidilfitri juga saya ucapkan kepada anda semua. Wujudnya artikel ini adalah sebagai tanda berterima kasih kepada anda semua yang telah menyokong dan membantu saya untuk terus berada di alam maya.

Jadi sempena Hari Raya Aidilfitri saya ingin memohon maaf kepada anda semua, andai kata saya terkasar bahasa, melakukan perkara yang anda tidak suka atau troll yang melampau batas. Ku susun 10 jari tanda kemaafan di pinta. Izinkan saya berkongsi sebuah dua buah pantun.

Dengar Sini Wahai Kawan-Kawan
Biar Hati Tertarik dan Tertawan
Ucapan Selamat Hari Raya Aku ucapkan
Tidak Kira di Malaysia atau Perantauan

Indahnya Rasa Balik Kampung Kedah
Lagi Indah Dapat Terjun Kolam
Maafkan Daku Dari Atas ke Bawah
Maafkan Daku Dari Luar dan Dalam

Ok dah habis slot nangis-nangis huhu... Kali ini admin akan ceritakan serba sedikit tentang isi kandungan buku ini. Kepada yang belum membaca Artikel Mengapa Laptop Anda Terlalu Panas?

Jadi admin cadangkan apa kata anda luangkan masa seketika untuk membaca isinya. Kepada yang dah pernah baca, ok mari kita tinggalkan yang dok baca tu.

 

Info Ebook
6 Ogos 2013 | HD PDF | 1.39 MB | Percuma

Amacam dah tengok isi kandungan dia?

Ok di dalam buku ini penulis bercerita secara simple tetapi padat untuk diterjemahkan  kepada pembaca agar lebih mudah memahami. Penulis juga menggabungkan bahasa melayu dan inggeris bagi penggunaan term IT yang menjadi kebiasan orang kita gunakan pada hari ini.

Selain itu ada info-info yang ramai orang tidak tahu seperti mengenal ESD, bagaimana hendak tanggani dan langkah-langkah juga di beritahu dalam buku ini. 

Buku ini juga mempunyai keistmewaannya yang tersendiri iaitu penulis juga ada berkongsi gambar-gambar tool yang digunakan semasa proses membuka dan pemasangan perkakasan laptop. Jadi pembaca tidak lah akan berasa seperti terpinga-pinga jika mencari barang ini di kedai-kedai komputer.

Kenapa penulis tidak menjual ebook ini?

Bagi saya ilmu yang saya dapat ini adalah dengan izin Allah SWT dan saya wajib untuk berkongsi dengan anda semua. Setiap hasil penulisan saya biarlah anda yang menilai sendiri kerana setiap penilaian itu adalah subjektif dan saya tidak berhak untuk meletakkan harga untuk ebook ini.

Jika anda rasa ingin menyumbang kepada saya tidak kira walaupun RM 1, yang penting keikhlasan anda diutamakan. Saya telah menyediakan no akaun bank saya pada akhir ebook ini. Terima kasih saya ucapkan kepada yang sudi menderma dan membaca ebook saya ini. 

Semoga dengan sumbangan anda dapat membantu saya melahirkan lagi ebook yang lebih berkualiti dan berguna kepada bangsa, masyarakat dan agama.

Dapatkan Ebook Tips dan Servis Laptop untuk Mengurangkan Haba  >>

Jadi saya akhiri artikel ini dengan sebuah lagu yang saya rasa menarik untuk didendangkan kepada anda. Nama lagu ini Salam Lebaran. Layanzzzz.. Assalamualaikum.. dan Selamat Hari Raya...




0 ulasan:

Catat Ulasan

[SHARE] 1001 Sound Effect [REPOST]


Salam semua

Kehadiran saya di sini adalah ingin mengeshare kan sound2 effect yang ada dalam pc saya semasa saya buat projek multimedia dulu. Kini saya rasa da tiba masanya untuk saya share dengan anda semua...

Ini list folder yang ada:-

Dalam folder2 nie ada banyak sound tau... Jadi pandai-pandai la pilih untuk kesesuaian anda.


Image has been scaled down 33% (800x281). Click this bar to view original image (1193x418). Click image to open in new window.
[Image: fyU2U.png]
Download Here

  Artikel ini telah disalin semula dari Rileks Community. HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[TUTORIAL] How to Detect Keylogger dalam PC [REPOST]


Salam dari Angelezo...

Kali ini saya nak share ckit tutorial untuk

1. Buka cmd
2. Taip “netstat”

[Image: capturqcq.png]

3. Tengok ip address yg bawah sekali contoh 127.0.0.1:58447

[Image: capturdcd.png]

4. Salin dan letak di notepad jangan save.

[Image: capturftf.png]

5. Ulang langkah pertama dan kedua.
6. Lihat ip address di bawah berubah tak ? kalau berubah bermakna ada keylogger yang terinstall di PC anda.

So sama kan? X de keylogger RCtongue
[Image: captureqe.png]

7. Dah tau PC ada keylogger,jadi hapuskan atau halang keystroke logging anda tersebut.
7. Cara hapuskan download software anti keystroke/anti spyware atau boleh juga halang ianya menggunakan personal firewall anda.


Antara software yg boleh diguna pakai antaranya Anti Malware, STOPzilla , Malicious Software Removal Tool , Spy Hunter, Zemana Anti Logger

Ok selamat mencuba..

 Artikel ini telah disalin semula dari Rileks Community. HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[TUTORIAL] Aktifkan Adobe CS6 Master Collection via Patch [REPOST]


Salam semua... kali nie angelezo nak ajar macam mana nak patch kan segala software adobe cs6 hanya dengan satu klik sahaja.

Seperti yang sebelum2 ini.. ramai orang yang dah ajar tapi tu semua memerlukan banyak kerja untuk dilakukan seperti perlu bukak registry la, cmd la... lepas tu kena ada key untuk aktif kan dulu..dan key tu pun berbeza-beza bagi setiap software cthnya PS lain After FX lain Dreamweaver lain dan begitula seterusnya.

Ok kali nie anda hanya perlu download Adobe CS6 Master Collection di website Adobe
Sebenarnya software yang anda download dari website adobe tu nama dia Adobe Download Assistant. Anda jangan bimbang software nie boleh resume and pause. Maklumla file besar..kadang2 tenet putus kan? RCverysad

Jika anda sudah ada mana-mana installer adobe cs6..dan ingin mengaktifkannya sahaja maka tidak perlulah anda download software Adobe Download Assistant nie.

Ok da lepas download yang trial punya atau sudah ada install.

Anda boleh la download Adobe CS6 Patch kat sini >> Patch CS6

Cara-caranya mudah sahaja

1st : Run as administrator
2nd : Tekan scan and activation. Seterusnya dia akan scan segala software adobe cs6 yang telah anda install dan automatic tick yang mana dia telah detect software adobe cs6 yang telah anda install dalam pc anda. Contoh seperti gambar di bawah. (Saya hanya install Photoshop dan Flash sahaja)
Lihat gambar di bawah

[Image: pFmru.png]

[Image: UJrdM.png]

3rd : Tekan Activate CS6 Product dan tunggu dia activekan produk-produk cs6 anda. Sehingga keluar pop up "Activation Complete" dan klik OK

[Image: f8Yqz.png]
[Image: fmQKR.png]

4th : Seterusnya tekan "Exit" dan Klik "Yes" untuk reboot

[Image: S0fyN.png]

Akhirnya Adobe CS6 anda telah pun selamat di aktifkan.

Selamat Mencuba.

 Artikel ini telah disalin semula dari Rileks Community. HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[REVIU] SaveFrom.net Pembantu Muat Turun Media di Internet [REPOST]


Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Hai lama sudah saya tidak datang ke sini untuk membuat artikel jenis review... Maklumla bulan puasa nie mood nak tulis artikel tu berkurangan tapi idea-idea datang melimpah ruah. Cuma nak dengan tak nak je.. Jadi hari nie saya tengok hari pun mendung dan sejuk angin bertiup sepoi-sepoi bahasa Sepanyol... Telah membangkitkan semangat ku untuk membuat artikel.

Ok kali ini artikel berkenaan sebuah Addon atau Extension pada browser yang dapat membantu anda mendownload file-file jenis media di internet. Kebiasaanya kepada para pengguna Windows mereka lebih cenderung untuk menggunakan Internet Download Manager dan bagi pengguna Linux mereka lebih meminati Youtube downloader, FlashGot dan ClipGrab.

Apa yang saya dapat tekan kan di sini pada konsep asalnya memang nampak sama, tetapi ada perbezaan yang saya akan tunjuk kepada anda.

1) Ianya bukan lah sebuah software untuk di install ke dalam PC malahan ianya hanya sebuah software yang hanya bersaiz kecil dan diletakkan kepada browser anda. Jadi kepada yang dah ada IDM dan sebagainya tu. Masih boleh menggunakan Addon atau extension ini.

2) Antara browser yang dapat menggunakan extension ini adalah :-
3) Extension ini mampu menyokong beberapa file hosting, media hosting dan laman web di luar sana. Antaranya :-
4) Apabila anda install sahaja extension ini kepada browser. Secara automatik anda akan dapat lihat beberapa perubahan pada browser anda jika anda melawat laman web seperti youtube, vimeo.com, dailymotion.com dan pelbagai Media Hosting yang lain. Perubahannya adalah akan wujud satu button DOWNLOAD di dalam browser tersebut. Mari kita lihat beberapa contoh di bawah :-



5) Ini adalah FEATURES yang paling saya suka apabila saya install extension ini. Ianya adalah fungsi menyediakan download link kepada playlist yang ada di dalam Youtube. Kita telah sedia maklum Youtube ada menawarkan sistem playlist kepada para uploader video terutamanya muzik video.

Caranya mudah anda hanya perlu buka mana-mana playlist yang ada di dalam Youtube dan mungkin boleh digunakan pada laman web media hosting yang lain. Anda boleh mencubanya.

Contoh Playlist - Koleksi Lagu Raya

Jika anda perhatikan ada banyak video di dalam playlist tersebut. Tetapi bagaiman anda ingin mendapatkan link tersebut tanpa memainkan video tersebut? Kerana apabila kita pakai IDM kita perlu memilih salah satu video dan memainkan video tersebut barulah kita dapat mendownload video tersebut.

Anda hanya perlu view kan addon bar jika anda pengguna Firefox. Kemudian lihat di bawah browser bahagian kanan ada simbol seperti logo SaveFrom tu.



Tekan button itu then anda akan dapat lihat satu site yang baru seperti di bawah. Anda juga dapat memilih jenis kualiti video dan terus mendownload tanpa perlu memainkan video tersebut. Boleh lihat contoh di bawah.


6) Seterusnya ada beberapa cara lain anda boleh praktikkan :-
  • Cara Pertama
    Masukkan URL dan tekan Enter selepas itu click pada butang "Download" yang berada pada paparan player video tersebut. Seperti paparan di perkara No 4.
  • Cara Kedua
    Tambah "savefrom.net/" or "sfrom.net/" sebelu URL
    Contoh: sfrom.net/http://youtube.com/watch?v=u7deClndzQw SaveFrom.net
    and press Enter.
  • Cara Ketiga
    Tambahkan keyword "ss" atau "s" pada depan domain. Contoh >>: ssyoutube.com, srapidshare.com.
  • Cara Keempat (Cara yang saya tunjukkan di atas)
    Use our browser addon to download in 1 click.
Akhir kata dari saya selamat mencuba dan mencari lagi features yang menarik dan boleh dikongsikan bersama rakan-rakan di sini.

Silalah download playlist lagu raya yang saya dapat dari youtube ini:-

Koleksi Lagu Raya Koleksi Lagu Raya Part 2
Credit Playlist by .: lan5491lan channel :. 


 Artikel ini telah disalin semula dari OMG! Hackers? HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[SHARE] Silent Hackers Kini Datang Lagi Dengan Nafas Baru [REPOST]



Asalamualaikum para pembaca yang dihormati. Masih ingatkah anda lagi pada Forum Silent Hackers atau lebih dikenali sebagai SH.
Kucing hitam kau berjalan di depanku
Ku tak hirau hanya mainan duniaku
Hati luka kau berada di depanku
Ku tak risau tak ke mana tujuanmu
Ya betul ku tak risau ke mana tujuanmu kerana ku tau SH walau di manapun pasti mereka akan maju ke hadapan selangkah demi selangkah walaupun jatuh dan bangun kembali untuk meneruskan perjuangan.

Saya tertarik untuk membuat artikel ini kerana saya melihat tuan Arya kita sangat rajin mengemaskini status terkini untuk Forum SH. Cuba anda lihat beberapa artikel dari Tuan Arya. Banyakkan?
Kita telah sedia maklum bahawa SH yang dahulunya terbina dengan sebuah forum yang agak masyhur di Malaysia. Masa kian berdetik saat demi saat, banyak liku-liku yang diharungi oleh SH dan akhirnya Forum SH berkubur. Kini SH tampil kembali dengan konsep Laman Web Informasi, Perkongsian Ilmu Rangkaian dan Sekuriti, Ebook dan akan datang mungkin video tutorial. 
Laman ini telah mula beroperasi pada akhir bulan Jun 2013
 
Akhir kata dari saya selamat melawat >> Silent Hackers 2013
 
 Artikel ini telah disalin semula dari OMG! Hackers? HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[TUTORIAL] to use CBOX Premium Link Generator [REPOST]


Salam semua warga OMG! Hackers?

Kehadiran saya kali nie adalah untuk berkongsi dengan anda semua..especially kaki download or kaki sedut or semua kaki la.. hahahaha

Ok kita difahamkan sejak kebelakangan nie link download dari Mediafire (MF) telah berkurangan kerana kekejaman MF tu sendiri. Kepada uploader paham la apa yang saya cuba sampaikan. Dan kini majoriti site-site warez, movie dan sebagainya menggunakan file hosting yang berbentuk jenis premium.

Tak kisah la file hosting apa pun...asalkan bila sebut je premium file hosting or tengok je link tu mesti kita rasa macam fobia arghh oh mai god.... Sebab apa?

Sebab kita nak kena tunggu 30 sec la...lepas tu masuk captcha la.... lepas tu kalau yang pakai IDM kena setting ckit supaya boleh tekan link (force download) kalau tak setting nescaya tak kan dapat download sebab web browser tangkap dulu link tu sebelum IDM... dan peraturan file hosting premium nie diorang hanya benarkan satu ip hanya sekali je download...so kita pun kena la tunggu lagi 30 min, 1 jam dan lama lagi... haha

Kini anda semua tidak perlu risau lagi.... dengan adanya CBOX dari aSe4nL3g4cY iaitu sebuah team yang telah sponsor CBOX tu Sedut Software Sampai Lebam (SSSL) untuk kegunaan orang ramai.

Apa dia CBOX nie?

Ok CBOX nie adalah singkatan dari Chat Box iaitu kotak sembang... Tapi CBOX nie bukan digunakan untuk sembang. CBOX digunakan untuk anda meletakkan link anda di dalam CBOX tu dan kemudian hanya tunggu dalam beberapa saat...admin-admin yang bertugas akan bantu anda dan anda akan dapat satu link yang baru. So gunakanlah link tersebut untuk download. Admin-admin dia bukan dari malaysia sahaja malahan dari turkey, indon, dan vietnam untuk memastikan CBOX nie terus berpenghuni.


Kelebihan CBOX nie?

  • Boleh resume download
  • Speed sama macam pakai akaun premium
  • Mudah digunakan (User friendly)
So macam mana nak guna? Dapatkannya di sini >> Get Premium Link Generator Here


Seterusnya anda follow step-step di video ini :-
 
 

Dah selesai.
Akhir kata dari saya selamat mendownload dengan gembira.

Kredit CBOX to : aSe4nL3g4cY


Artikel ini telah disalin semula dari OMG! Hackers? HakCipta @ Angelezo

0 ulasan:

Catat Ulasan

[SHARE] Buku dan Sumber Online Tutorial untuk Newbie Guide [REPOST]


Salam kepada pembaca,

Sejak kebelakangan ini saya tengok ramai yang tercari-cari tutorial itu la ini la... Untuk belajar sendiri. Saya amat kagum dengan sikap anda semua itu kerana anda ingin tahu dan ingin belajar perkara yang baru dan tidak pernah anda temui sebelum ini. Tapi sesetengah orang memang da berada dalam bidang dia sendiri tentang perkara itu tapi dia still malas untuk belajar perkara itu. Semua tutorial yang ada ingin tahu semua ada di dalam Google. Di sini saya ingin memudahkan student google iaitu dengan memberi nama buku dan link website untuk belajar supaya mudah anda membuat rujukan di Perpustakaan Google.

Untuk sebarang update link dan buku, anda boleh dapatkannya di sini >> Update Buku dan Link



Buku dan Sumber Online


PHP

Perl
C Sytle Languages (C, C++, and C#)
Java
CSS
Javascript and DHTML
XML, XHTML, HTML, ASP, and SQL
.NET
VB: Visual Basic
Usability and Accessibility
Free Stock Photography
Flash
Photoshop
Fireworks
Illustrator
3D Studio Max
  • 3Ds Max 4 for Windows: Visual QuickStart Guide
  • 3D Max 4 Workshop
Maya
  • Learning Maya 4
Drawing/Sketching
  • Drawing on the Right Side of the Brain
  • Drawing the Human Head
  • Dynamic Anatomy
  • Drawing Dynamic Hands

    Credit to my friend >>
    fahmimrezuan Untuk sebarang update link dan buku, anda boleh dapatkannya di sini >> Update Buku dan Link
    Artikel ini telah disalin semula dari OMG! Hackers? HakCipta @ Angelezo 

0 ulasan:

Catat Ulasan

Member of The Internet Defense League

Kenali Penulis

Muhd Izzul